Winnica "Dworska"


 

Winiarstwo to moja pasja -Waldemar Uszok

 

 

 

   Winnica „Dworska” kultywuje tradycje wyrobu i spożycia win w dawnych opactwach i dworach szlacheckich. Położona jest na skraju starej puszczy pszczyńskiej, będącej po dziś dzień ostoją żubra, jelenia, dzika oraz wielu innych gatunków zwierzyny leśnej.

   Wina wyrabiane są według tradycyjnej sztuki winiarskiej w oparciu o wieloletnie doświadczenia rodzinne (region północnych Włoch) oraz pomiary sprzętem laboratoryjnym.

   Winne grona dojrzewają w złocistych promieniach słońca, po czym zbierane są ręcznie.

Pochodzą z ekologicznej uprawy organicznej, w której nie stosuje się nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin.

   Wysoką odporność krzewów zapewnia właściwy dobór szlachetnych odmian oraz klasyczne zabiegi pielęgnacyjne.

   Sok z owoców otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno a wina nie są poddawane filtracji. Zachowują w ten sposób pełne bogactwo witamin i związków mineralnych.

   Wyrabiane wina nie zawierają żadnych sztucznych dodatków takich jak barwniki czy aromaty.

Trwałość, bez użycia sztucznych konserwantów, tak szeroko stosowanych przez producentów uzyskano dzięki sterylnym warunkom wyrobu oraz dojrzewaniu w chłodnej piwnicy.

   Zastosowane wyłącznie naturalne składniki, tradycyjna receptura, poświęcony czas,

zapewniają winom dziewiczy smak regionu, bogaty bukiet, aromat oraz gwarantują najwyższą

wartość biologiczną i pro zdrowotną.

   Wszelkie te elementy sprawiają, iż są to wyroby regionalne o wyjątkowych

cechach.

   Jestem przekonany, że ich jakość spełni każde oczekiwania i pewien, że spożycie przyniesie spodziewane korzyści zdrowotne.

                                                                                                        Waldemar Uszok

 

 

   Wina wyrabiane w winnicy „Dworskiej” są wyrobem naturalnym. Ich właściwości są zmienne zależności od odmiany winorośli, rocznika oraz stopnia dojrzałości.

Brak półsłodkich i słodkich win o niskiej zawartości alkoholu ok. 12% (Nie dotyczy to win młodych typu Beaujolais nouveau, które nie nadają się do dłuższego przechowywania. Są jednak bardzo cenione za ich smak i aromat) spowodowany jest zawartością w nich fruktozy, która sprawia, iż w winie ciągle zachodzi fermentacji. Powstaje wtedy osad będący jej oznaką, oraz wytwarzany jest dwutlenek węgla (naturalna metoda wyrobu szampana). Wino nadal „żyje”. Można byłoby go co prawda „zatruć” dodając sztuczne konserwanty, przedłużając jego trwałość niemal w nieskończoność. Można również wino poddać procesowi pasteryzacji, jednak temperatura (200-300*c) zabija nie tylko drożdże winne powodujące naturalną fermentację. Również cenne witaminy oraz inne związki zawarte w owocach a później soku

które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Winiarze wyrabiający tradycyjne wina we własnej winnicy takich metod nie stosują. Robią to tylko przemysłowcy produkujący napoje alkoholowe w marketach i sklepach powszechnie zwane winem.

Możemy więc mieć naturalne wino zawierające całe bogactwo natury przechowywane w chłodnej piwnicy lub lodówce nabyte u winiarza, lub zakupić produkt zwany winem w sklepie lub markecie o ubogiej wartości zdrowotnej -przechowywany w temperaturze otoczenia, który siłą rzeczy musi być pasteryzowany oraz zawierać konserwanty.

Dotyczy to nie tylko wina, ale również innych produktów takich jak masło, mleko, jaja i wiele innych

Do dłuższego przechowywania nadają się więc tylko wina wytrawne. Również te słodkie

tzw. deserowe), wzmacniane (powyżej 18 %) destylatem z winogron (wina typu Porto, Scherry itp.)

Dojrzewają one powoli i tylko do nich odnosi się powiedzenie, iż wino czym starsze tym lepsze.

[pobierz] 2.6 MB Dionizos objawil się w Bojszowach -str. 8

Gazeta powiatowa, luty 2008 -artykuł o Bojszowskim winie.

 

[pobierz] 0.1 MB oferta--wina-tradycyjne--net

Wina wyrabiane w winnicy "Dworskiej" -tradycyjne

 

Beczułka z logo winnicy
Dojrzewające grona
Kosz na dożynkach w Bojszowach
Poczęstunek podczas wystawy rękodzieła w Bojszowach
Zawiązki gron winnych
[pobierz] 1.5 MB wstydliwe-tajemnice-markowego-wina

Artykuł opisujący reportarz brytyjskiej dziennikarki na temat  wina oferowanego w sklepach.